Aspecte de care sa tii cont cand cumperi o casa

· Blog · Comentariile sunt închise pentru Aspecte de care sa tii cont cand cumperi o casa

În momentul în care am strâns după multă muncă banii necesari cumpărării unei case în care să locuiesc în sfârșit singur am mai așteptat în jur de 3 săptămâni pentru a mă informa suficient de mult. Da, poate că sună absurd însă, ca idee, tatăl meu e german și am în sânge faptul că trebuie să mă gândesc foarte mult înainte de a lua o alegere importantă pentru mine și viața mea. Așadar, cum am putut astepta destul timp pentru suma de bani destinată casei am mai putut să stau și aproape 3 săptămâni pentru a citi pe forumuri, a întreba prieteni și a mă interesa de ce aspecte să țin cont înainte să-mi iau o casă. După ce am pus totul la punct au mai durat decât câteva zile până am găsit o casă perfectă pentru mine, încă vreo 3 zile până la finalizarea formalităților iar a 4-a zi deja eram la casa mea. Așadar, după ce eu am petrecut atâta timp citind și informându-mă pe tema asta, v-am făcut o scurtă listă cu câteva aspecte de care ar fii bine să țineți cont înainte de cumpărarea unei case fiindcă am cunoscut persoane care și-au luat locuințe în totală necunoștință de cauză și au primit mari țepe.

Cere-i proprietarului (dacă nu ți-a prezentat el asta din start) actele care să dovedească materialul de bază (cărămidă, BCA etc) din care a fost construită locuința.
Interesează-te de certificatul energetic al casei. Asta te va ajuta să îți faci o idee despre câți bani vei fii nevoit să cheltuiești lunar cu casa.
Studiază cu atenție zona. Ideal e să ai acces ușor la o rețea de transport (metrou, autobuz) și să ai în apropiera ta măcar o parte din instituțiile la care vei avea treabă.
Înainte de a cumpăra o casă sau un apartament poți să faci cunoștință cu câțiva vecini pentru a lua la cunoștință ce fel de oameni vei avea în jurul casei/apartamentului tău. Nimeni nu-și dorește niște persoane violente sau cine știe ce alte specimene în apropiere.
Acestea sunt principalele 4 aspecte de care puteți ține cont atunci când aveți de gând să vă cumpărați o locuință. Restul mai ține și de norocul fiecăruia,

De ce sa locuiesti singur in timpul facultatii

· Blog · Comentariile sunt închise pentru De ce sa locuiesti singur in timpul facultatii

Eu m-am născut în București și aici locuiesc de câteva zeci de ani. După ce am terminat liceul eram foarte fericit gândindu-mă că eu nu va trebui să plătesc bani pe chirie, să cumpăr mâncare rece de la magazin fiindcă părinții nu pot trimite mereu și așa mai departe. Am început facultatea și după câteva luni am ajuns la concluzia că trebuie să mă mut. De ce? Pentru că muncisem destul de mult să intru la acea facultate, mergând acolo fiindcă într-adevăr mă interesa ceea ce se preda și nu doar de dragul de a face o facultate și, drept urmare, învățam destul de mult acasă ceea ce ne predaseră profesorii la școală. Părinții mei fiind plecați la muncă mai toată ziua, mă tot băteau la cap să mai fac una-alta prin casă, să duc gunoiul, să spăl vasele și alte lucruri care pe mine mă enervau fiindcă mă obligau să întrerup o activitate interesantă și benefică pe care o făceam în momentul ăla pentru a duce gunoiul sau pentru a spăla vasele. A, și în tot timpul ăsta mai eram foarte ocupat și cu proiectele din online care mă ajutau să-mi câștig banii de buzunar și nu numai.
Așadar n-am mai stat foarte mult pe gânduri și mi-am închiriat o garsonieră prin zonă. Am uitat să preciez că eu stăteam cu părinții foarte aproape de facultate și tot în zona noastră am găsit în garsoniera. Deci stăteam practic la câteva minute de mers pe jos de facultate și de părinții mei, nu e ca și cum aș fii plecat din oraș fiindcă ne vizitam foarte des și mama îmi aducea mâncare proaspătă o dată la două zile.

Mie nu mi-a fost foarte greu fiindcă, stând decât eu în garsonieră, nu prea făceam mizerie iar mâncare îmi mai aducea mama de câteva ori pe săptămână. În schimb dacă stați în provincie și aveți de gând să vă mutați în capitală pentru studii atunci o să fie destul de complicate lucrurile.

Tinerii nu mai stau cu parintii – isi cumpara propriile case

· Blog · Comentariile sunt închise pentru Tinerii nu mai stau cu parintii – isi cumpara propriile case

Asta e concluzia la care am ajuns în utlima perioadă Tinerii nu mai stau cu parintii – isi cumpara propriile case, urmârind puțin drumul în viață a multor tineri din ziua de azi. De exemplu, eu fiind puțin mai ”trecut prin viață” ca să nu zic bătrân, știu că pe vremea mea după ce un băiat se însura își chema mândra la el acasă, unde locuiau și părinții lui respectiv socrii fetei. Sau, deși foarte rar, lucrurile stăteau puțin invers adică baiatul mergea acasă la fată. În fine, ideea e că o foarte mare parte din tinerii care își formau o familie se mutau împreuna la unii dintre părinți și nicidecum își cumpărau ei propria casă. Acum nu știu dacă pe mine m-a influențat ceea ce făceau ei sau pur și simplu faptul că nu pot sta de parte de cei dragi dar, ca pe atunci, am ales să stăm cu toții în aceeași curte în care avem 3 case: cea a părinților mei, cea a fratelui meu și a familiei lui și cea a mea și a familiei mele.

Într-adevăr, mai ales când ești tânăr s-ar putea să fie destul de incomod să locuiești la doar un perete distanță de părinții tăi fiindcă fiecare are nevoile lui, fiecare are nevoie de intimitate dar, gândindu-mă și la asta, am construit separat cele 3 căsuțe în care locuim toți pentru a nu avea probleme de genul ăsta. Ideea e că ne vedem toți zilnic, de sărbători punem o masă imensă în casa unuia dintre noi și mâncăm împreună, la aniversări la fel. Norocul e că toți suntem foarte comunicativi și fiecare lasă de la el, tocmai pe asta ne-am și bazat. În alte cazuri există riscul să vă certați și să vă construiți apoi garduri între case. 🙂

Vă recomand, din experiență aș putea spune, să vă gândiți mult înainte de a face o alegere așa importantă. Și statul singur doar cu soția dar și statul aproape de părinți au avantaje și dezavantaje. Totul depinde de voi.